9 vormen van anticonceptie

Anticonceptie middelen

ANTICONCEPTIE

Naast het condoom bestaan er nog andere middelen die een zwangerschap voorkomen. Deze anticonceptie-middelen beschermen helaas niet tegen seksueel over-draagbare aandoeningen (SOA).

De pil

Er bestaan verschillende soorten pillen. Wat voor jou de meest geschikte is, kun je het beste met je arts overleggen. Soms is het ook een kwestie van uitproberen welke het beste bij jou past. Je neemt drie weken elke dag een pil en in de laatste pilvrije week word je ongesteld. De pil werkt niet als je hebt over-gegeven of aan de diarree bent.

De prikpil

Doormiddel van een injectie ben je 12 weken beschermd tegen zwangerschap, op deze manier hoef je minder vaak aan je anticonceptie te denken.

De ring

De anticonceptiering is een flexibele kunststof ring die je in je vagina draagt. Je draagt ‘m drie weken onafgebroken en in die periode geeft de ring een constante lage dosis hormonen af aan je lichaam. Daarna gooi je ‘m weg en draag je 7 dagen geen ring. In deze week word je ongesteld. Na zeven dagen breng je weer een nieuwe ring in. De ingebrachte ring voel je niet zitten. Ook tijdens het neuken wordt de ring over het algemeen niet gevoeld.

 

De pleister (Evra-pleister)

Deze anticonceptiepleister plak je rondom je billen of schouders. Per vier weken krijg je drie pleisters, na precies 7 dagen moet je deze vervangen. De laatste week hoef je geen pleister op, dan word je ongesteld. De pleister is waterbestendig dus je kunt er gewoon mee zwemmen en douchen.

Het koperspiraal

Het spiraaltje wordt door een arts ingebracht in je baarmoeder. De aanwezigheid van het spiraaltje voorkomt dat de eicel zich innestelt in je baarmoeder. Het spiraal kan acht jaar blijven zitten. Als je in die periode toch graag zwanger wilt worden, dan kan je het spiraaltje laten verwijderen.

Het hormoonspiraal (Mirena)

Het spiraaltje wordt door een arts ingebracht in je baarmoeder. Het spiraal geeft geleidelijk een hormoon af in een zeer lage dosis. Er is maar een kleine hoeveelheid hormonen nodig omdat het al in de baarmoeder aanwezig is. Dit spiraal mag maximaal vijf jaar blijven zitten. Je bloedverlies wordt vaak minder of kan zelf uitblijven. Nadat het spiraal is verwijderd ben je weer vruchtbaar.

Het pessarium

Het pessarium plaats je via je vagina voor je baarmoedermond. Je moet het gebruiken in combinatie met zaaddodende pasta. Dit is geen betrouwbaar anticonceptiemiddel.

Hormoonstaafje (Implanon®)

Dit is een dun kunststof staafje ongeveer zo groot als een lucifer, dat vlak onder de huid van je bovenarm wordt ingebracht door de arts. Het hormoonstaafje mag maximaal drie jaar blijven zitten. Je kunt het staafje onder de huid vaak wel voelen.