Je huid verzorgen na cosmetische chirurgie?

Heb je een cosmetisch chirurgische ingreep voor de boeg? Voor een snel herstel en de beste resultaten hebben we onderstaand wat tips op een rijtje gezet.

Wanneer je kiest voor cosmetische chirurgie, zet je meestal een belangrijke stap in de richting van verbetering van je uiterlijk en de gezondheid van je huid. Voor het snelste herstel en de beste resultaten is het echter wel essentieel dat je in de eerste dagen en weken na de cosmetische ingreep extra op je huid let.

Je huidverzorgingsproduct thuis zal uiteraard variëren, afhankelijk van voor welke cosmetische procedure je gekozen hebt. Zorg er in alle gevallen wel voor dat je voorafgaand aan de ingreep met je arts of schoonheidsspecialiste praat over het herstel na de cosmetische chirurgie.

Soorten cosmetische procedures

De mate waarin cosmetische procedures je huid beïnvloeden varieert per ingreep. Een cosmetische behandeling kan een milde procedure zijn zoals Microdermabrasie (een intensieve peeling van de huid), tot chirurgische ingrepen, waaronder facelifts en ooglidcorrecties. Vanzelfsprekend kun je sneller terugkeren naar je normale huidverzorgingsroutine na een milde, niet-invasieve cosmetische ingreep dan na chirurgische procedures of behandelingen die meer schade aan je huid veroorzaken.

Het belangrijkste onderscheid dat wordt gemaakt tussen cosmetische procedures is of de huid intact blijft of dat er tijdens de operatie in de huid wordt gesneden. Maar wat er ook gebeurt, je zult moeten stoppen met het gebruik van reguliere huidproducten of bepaalde soorten medicijnen gedurende drie dagen na elke behandeling.

Veel voorkomende cosmetische ingrepen die je huid intact laten zijn onder meer:

– Microdermabrasion

– Resurfacing procedures zoals laser peeling

– Milde chemische peeling

Behandelingen met fillers of Botox

Veel voorkomende cosmetische ingrepen die u blootstellen aan open wonden of een kapotte huid zijn:

– Diepe chemische peelings

– Ablatieve laserbehandeling voor resurfacing

– Chirurgische procedures, zoals ooglidcorrecties, neuscorrecties en facelifts

Herstel van cosmetische chirurgie: huidverzorgingsregels

  1. Behandel je huid als een babyhuidje: Om de resultaten te optimaliseren, wilt je genezen zonder enige verkleuring. Als je huid echt rood is, is het aan te raden ‘m na de operatie te behandelen als een baby om pigmentatie te voorkomen. Zorg ervoor dat je milde, hypoallergene producten gebruikt, zoals niet-zeepachtige reinigingsmiddelen en geurloze moisturizers.
  2. Wees extra alert op zonbescherming: De eerste paar dagen na de procedure, is het het beste om de directe zon te vermijden. Als je uitgaat, kies dan voor een zonnebrandcrème die een goede bescherming biedt tegen zonnestraling. Factor 30 of 40 is voldoende – die soorten met een hogere beschermingsfactor hebben de neiging om de poriën te blokkeren, dus het is misschien beter om die niet te gebruiken.
  3. Laat je wonden genezen: Hoe verleidelijk het ook is om te peuteren aan je schilferende huid of de korstjes na een cosmetische ingreep in een poging om je herstel te versnellen – doe het niet! Je zou uw kans op infectie of littekens kunnen vergroten.
  4. Hydrateer, hydrateer, hydrateer: Of je nu een kleine ingreep of een complete operatie achter de rug hebt; zes tot acht glazen water per dag drinken helpt je huid van binnenuit te verjongen en alle gifstoffen uit je systeem te spoelen.